Joga za kvalitetan život

  • By yoga
  • 22 January, 2014
  • Comments Off on Joga za kvalitetan život

yoga za kvalitetniji zivot

Svetlana Blagojević : 065 / 84 44 584, Novi Beograd Gandijeva

Može se dosta reći o jogi, ali da bi se uvideo značaj joge, joga se mora vežbati. Joga je proces uspostavljanja jedinstva između daha i pokreta, tela i duha, između pojedinca i univerzuma. Joga je jedinstvo.

Baveći se jogom mi spoznajemo sebe baš onakvi kakvi jesmo u sadašnjem trenutku i postepeno menjamo sebe na svim nivoima: fizičkom, mentalnom, emotivnom i energetskom, radimo na svom sveukupnom stanju, na svom celovitom zdravlju: fizičkom, mentalnom, društvenom i duhovnom.
Radeći asane , pranajame , umirjući se u meditaciji, nama samima postaje jasnije šta smo mi zaista, šta mi zaista autentično, istinski želimo.

Asane – položaji u jogi i načini ovladavanja dahom -tehnike disanja-pranajame nas uče da izdržimo i kada je teško, da ne odustanemo kod prve prepreke, da budemo sigurni i kada su vremena nesigurna, da možemo i kada mislimo da nemamo dovoljno snage. Joga nas uči disciplini a disciplina nam je potrebna kada krećemo u promene, kada krećemo u ostvarenje cilja. Dakle, i kada smo umorni i neraspoloženi mi nastavljamo da vežbamo a u životu se to odražava kroz naša delanja ka postizanju željene promene, odnosno dostizanja postavljenog cilja.

Joga nas uči kako da uspostavimo odnos sa nama samima. Svestan i pošten odnos prema sebi jeste osnov za uspostavljanje kvalitetnih odnosa sa drugim ljudima bilo da su to roditelji, deca, partneri, kolege, prijatelji. Naš odnos sa nama samima je osnov našeg društvenog zdravlja , naših socijanih kontakata. Kada dobro poznajemo sebe , realno sagledamo svoje kvalitete , nedostatke, svoja trenutna ograničenja, vidimo sebe kavi jesmo i prihvatimo sebe takvim tek tada možemo realno da sebe postavimo prema drugima .Kada sebe vidimo I prihvatimo, tada možemo da napredujemo ali tako da vodimo računa o sebi, da se brinemo o sebi.
Redovnim vežbanjem joge pomažemo sebi  da:

–        ojačamo, zategnemo, oblikujemo telo

–        poboljšamo gipkost kičme, vrata, ramena, ledja

–        otklonimo napetosti nagomilane u telu i umu

–        naučimo da dišemo

–        umirimo um I opustimo se

–        špjačamo cirkulaciju krvi

–         pokrenemo energiju

–        Istražimo sopstvene granice

Srdačan pozdrav,

Svetlana Blagojević, 065 84 44 584

Categories: Joga, Yoga

Comments are closed.